Plötsligt stöttade Henrik jordbävningsdrabbade i Nepal via kortvåg
Klockan 1156 lokal tid, 0811 svensk tid, den 25 april 2015 inträffade en jordbävning i centrala Nepal. Magnituden var 7,8 på richterskalan. Hela byar utraderades från kartan. Nödbehovet var stort och kommunikationerna dåliga. Lokala radioamatörer började efter hand leta sig ut på kortvåg för att få kontakt med omvärlden.
Två dagar senare samlades som vanligt ett gäng på Hudiksvalls Sändareamatörers klubblokal i centrala Hudiksvall. Någon hade sett på sociala medier att det behövdes hjälp med att underhålla ett nödnät på kortvåg. Ordförande Henrik Persson, SA3BPE, satt kvar lite extra länge den kvällen och lyssnade på nödnätet på 20-metersbandet. Efter ett tag fick Henrik tilldelat sig att administrera nödnätet, agera så kallad net control, under tre timmar på natten.
Henriks uppgift blev att förmedla meddelanden till myndigheter och hålla frekvensen öppen från annan användning. Radioamatörer i Indien, Isreal och Polen hjälptes åt att vidarebefordra meddelanden från hårt drabbade områden. Henrik tog emot informationen och försökte skicka den vidare till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Tyvärr fick Henrik ingen direkt respons från myndigheten.
I Nepal sände enskilda radioamatörer meddelanden via telefoni på nödnätet om vad som behövdes lokalt, inklusive tält, kortvågsapparater, antenner och mediciner. Det frågades också om vilken hjälp som var på väg till Nepal. En israel tog över efter Henriks pass och vidarebefordrade informationen till israeliska myndigheter som snabbt agerade på den och skickade hjälp.
- Jag blev väldigt trött efter mitt pass. Det krävs ordentlig koncentration för att göra ett bra jobb under skiftande atmosfäriska konditioner på kortvågen, säger Henrik.
Nödtrafiken fortsatte i två dygn till efter Henriks pass och ett sextiotal radioamatörer jorden runt hjälpte till att administrera nödnätet. Administrationen skedde enligt de riktlinjer som Amateur Radio Emergency Service® (ARES) i USA har satt upp för nödtrafik.
I dag är Henrik engagerad i FRO Gävleborg och ansvarig för civilt samband i förbundsstyrelsen. Henrik säger att han upplever att han gjorde en viktig insats genom att använda färdigheter han redan hade.
- Fler borde få uppleva den positiva känsla man får av att ha gjort skillnad för andra på riktigt. På alla nivåer inom SSA och FRO borde fler få den möjligheten, avslutar Henrik.