Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Ett positivt gäng med många aktiva medlemmar

 

FRO Östergötland har tre avdelningar: Linköping, Finspång och Norrköping. De är alla aktiva avdelningar med olika typer av åtaganden. Förbundet får en hel del sambandsuppdrag som de löser tillsammans med avdelningarna.
- Vi har haft ansvar för rallyarrangemang, orientering och några idrottsevenemang. Vi är bra på samband och jag tycker det är naturligt att vi tar hand om detta. Vi försöker också ”sälja” in oss till kommun och länsstyrelse.

Under de stora dramatiska bränderna förra sommaren var Molos engagerade. Det blev ett tre veckors uppdrag, där de jobbade i skift.
- Vi märkte då att vi var ganska bra förberedda och det beror ju på att vi har övat. Och vi blev också uppskattade. Nu i efterhand kan sägas att i all dramatik så var det också oerhört lärorikt. Vi har gjort utvärderingar på vad vi var bra på och vad vi behöver ändra, säger Christopher.

Inom FRO Östergötland finns det två hemvärnsbataljoner, 30 hvbat och 31 hvbat.
Det är inte svårt att rekrytera till hemvärnet idag, det har vi märkt och jag tror att vi uppfyller våra platser bra.  Men vi jobbar aktivt hela tiden med detta. Den civila delen i vår verksamhet ägnar vi ju som sagt åt att hjälpa till med diverse evenemang. När vi är ute och visar upp oss, så väcker vi intresse hos folk. De visar en naturlig nyfikenhet. Det uppskattar vi och det känns som en bekräftelse på att vi faktiskt gör rätt och bra ifrån oss.

Har ni några regelbundna aktiviteter för era medlemmar?
- Avdelningarna försöker ha öppet hus en gång i månaden. Då blir det mycket radio och meka av.  Eftersom Norrköping har en egen lokal så har vi större aktiviteter här, då bjuder vi alla medlemmarna i FRO Östergötland till exempelvis föredrag.

Du berättade att ni väcker intresse när ni är ute och visar upp er. Hur är det med ungdomar, är de intresserade av FRO:s verksamhet?
- Ja det är flera ungdomar som frågar oss om vad vi håller på med. Vi jobbar på för fullt med att försöka starta upp ungdomsaktiviteter. Jag och många med mig tror att det är ett behov som måste fyllas, säger Christopher. Jag är mycket glad över vårt förbund och den positivitet som finns både bland våra medlemmar och förtroendevalda. Det är ett riktigt bra gäng som är aktiva både civilt och militärt. 

Så har en och en halv timme passerat snabbt som ögat. Christopher återbördar mig till centralen i den röda bilen med den stora antennen.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök