Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Bedragarna slutar inte i kristider

 

– Vi ser hur man utger sig för att komma från Folkhälsomyndigheten och arbeta med smittspårning eller från sjukvården och vill komma in i bostaden och ta prover. Det förekommer också att man utnyttjar de initiativ som tas när äldre och sjuka har svårt att ta sig ut och erbjuder sig till exempel att hjälpa till med inköp, säger Lotta Mauritzson.

Inte bara privatpersoner utsätts, även företag.
– Till exempel har bedragarna kontaktat företag och skyllt på att deras vanliga leverantörer inte kan ta emot betalningar på grund av corona och därför begärt att företaget ska ändra bankuppgifterna om vart pengarna ska skickas", säger man från NBC.

NBC ser även andra upplägg där man utnyttjar coronaviruset för att begå brott. Såsom allt från annonsbedrägerier där man erbjuder både skyddsutrustning och botemedel till rena utpressningsförsök där man hotar att komma och smitta ner personen om man inte får pengar. Använd din mentala brandvägg. Dvs. tänkt efter och var kritisk och misstänksam. Det är just nu ditt bästa skydd.

Några övriga konkreta råd från NBC:
- Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Man ska aldrig logga in via BankID eller bankdosa om man blir uppringd och ombedd att göra det.
- Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla.
- Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.
- Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr.

Sist men inte minst. Var rädda om varandra! Ni har säkert hört detta till leda redan, men undvik ej nödvändiga sociala kontakter, tvätta händerna, är du sjuk, stanna hemma. Hjälp våra äldre så att inte dessa behöver utsättas för onödig smitta.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök