Jag vill inte åka hem

treungaTrots spöregn ger sig grupperna ut i skogen igen, förutom tre elever som vi ska intervjua. Det är Dan Holmberg, 15 år från Uppsala och Cassandra Paulsen, 16 år från Trelleborg båda går grundkursen. Från fortsättningskursen är det Felicia Guillen från Nyköping som är 17 år.

Hur fick ni information om dessa kurser och varför anmälde ni er?

- Jag fick info av en familjemedlem. Har aldrig känt till något om varken FRO eller någon annan frivillig försvarsorganisation. Men jag är teknikintresserad och sökte, blev medlem i FRO och kom med, säger Dan.

Cassandra berättar att hon är medlem i Försvarsutbildarna och läste om kurserna på nätet. Eftersom hon är intresserad av signalering så anmälde hon sig till grundkursen. Felicia gör sitt andra år i Enköping.
- Förra året gick jag grundkursen och det var naturligt att jag skulle gå fortsättningen, säger Felicia. Jag är med i FRO Södermanland och går på deras ungdomsaktiviteter varannan lördag i Nyköping.

Alla tre är väldigt positiva till utbildningarna och tycker att de har överstigit alla förväntningar. -  När jag kom hit i måndags kände jag ingen. Idag fem dagar senare känner jag alla, säger Dan. Cassandra som sitter bredvid nickar och ler stort.
- Precis så är det. En otrolig känsla. Samtidigt som vi lär oss saker på djupet så blir vi också kompisar, säger Cassandra. Jag vill inte åka hem.

Felicia är teknikintresserad och vill bli signalist.
- För mig finns inget annat, detta är toppen. Att få ägna några veckor på sommaren åt radio, teknik både i teorin och i praktiken är så kul. Samtidigt får jag i år ta större ansvar och har väldig nytta av det jag lärt mig förra året här på grundkursen och även åren i Nyköping.

När det blir dags om några år vill alla tre göra värnplikten. Och de känner att det de lär sig säkerligen kommer att vara till gagn om de blir antagna.

Vad säger era vänner om att ni spenderar två veckor mitt i sommaren med att gå kurser i en frivillig försvarsorganisation?

- Mina kompisar tycker nog jag är lite konstig, säger Dan. Men när jag sedan berättar mer så kommer de nog förstå varför. - Jag blir kallad för Skogsmulle, säger Cassandra och skrattar högt. Felicias vänner har redan förstått vad hon sysslar med efter några år i FRO.

Utanför fortsätter det regna och de tre eleverna tar på sig sina regnkläder och beger sig bort till skogen för att fortsätta dagens utbildning. På vägen vänder de sig om och vinkar.