Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Trafikverkets bandvagnsstyrkas insatser i februari

 

bvsnoEfter samverkan med tågledningen visade det sig att tåget satt fast i en snödriva i skogen N Söråker i Timrå kommun. Efter flera timmars sökande i snöstormen så ”hittade” vi tåget insnöat och då hade tre ytterligare lok kommit till platsen för att dra loss tåget ur snön. Uppgiften att evakuera tåget var kvar men nu blev det så att bandvagnarna fick vara belysning och transportresurs för lokförarna mellan de fem lok som fann på platsen där det var en meter snö på banvallen. Efter någon timme så lossnade tåget ur drivan och det gled iväg mot Sundsvall och med det så var den uppgiften för bandvagnsstyrkan löst.

De tre vagnarna i Hudiksvall med förare och sambandspersonal blev insatta med att stödja hemtjänsten i Hudiksvallsområdet och var beredda att stödja elverkspersonal i området om störningar i elförsörjningen skulle komma. Ovädret tog en nordligare väg än SMHI:s prognos så vagnarna i Gävle fick inte mycket att göra.

Den andra insatsen var vid snöovädret över Stockholmsområdet i slutet av februari. Åtta signalister och fem bandvagnsförare kallades in. Fem bandvagnar och ett ledningsfordon transporterades till Södertörn, tre till Handens, två till Lindvretens räddningstjänst. I ett senare skede flyttades två bv till Nynäshamn. Personalen fanns på plats och hade beredskap för insats från kvällen 26 feb till lunch 1 mars. Ingen insats behövde göras, det blev istället utbildning av räddningstjänstens bandvagnsförare.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök