Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Det blåser positiva vindar

mathiasDet var i maj i år som Mathias Eriksson blev vald till ordförande för FRO. Vad passar väl bättre så här i juletid än att ta pulsen på honom och höra vad han har för tankar om sitt förtroendeuppdrag.

Gamla Stan i Stockholm är fullt julpyntad och bland gränderna trängs turister sida vid sida. Trots att Mathias Eriksson är från Västerås, räknar han inte sig som turist här. Som styrelseordförande är han frekvent i Stockholm.

- Vi har VU-möten (verkställande utskott) här och så träffar jag ju regelbundet kansliet. En hel del möten med myndigheter som till exempel MSB och Försvarsmakten gör också att jag kommer hit till huvudstaden, säger Mathias Eriksson leende.

Han menar att det är ett stort kliv från att vara aktiv i ett förbund till att vara ordförande i centralstyrelsen.

- Hur man än försöker sätta sig in i hur det är, så kan man inte riktigt förstå hur det är innan man sitter där. Det är oerhört mycket fler uppgifter centralt. Och det kan inte sägas för mycket, jag är enormt stolt och glad över att ha fått detta förtroendeuppdrag.

Under intervjun pratar Mathias mycket om att de positiva vindar som blåser kring de frivilliga försvarsorganisationerna.

- Från alla håll och kanter hör vi hur viktigt det är med de frivilliga försvarsorganisationerna. Från politiker, Försvarsmakten, civila myndigheter, kommuner med flera. Och det går undan. För oss i FRO gäller att visa framfötterna för då kan det gå hur bra som helst och vi kan få mycket mer att göra. Många presumtiva uppdragsgivare hör av sig och är intresserade av samarbeten. Det är verkligen häftigt, säger Mathias.

Hur ser du på FRO de närmaste fem åren?

- Framtiden ser verkligen ljus ut, men det gäller att vi greppar den. Vi gör förändringar och anpassar oss hela tiden efter behovet. FRO kommer få flera mindre uppdrag där vår spetskompetens inom IT och samband efterfrågas, från både Försvarsmakten och olika civila aktörer. Jag hoppas också att förbunden över hela landet får igång en mer fungerande föreningsverksamhet. Man behöver inte nödvändigtvis vistas i en gemensam lokal, utan kan istället vara hemma och lyssna och se på föredrag om IT-säkerhet eller DMR. Möjligheterna är många, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Det är en optimistisk idéfylld ordförande med stor entusiasm som sitter mitt emot mig.

- En frivillig försvarsorganisation är något oerhört fint att vara engagerad i. Och vi måste hela tiden tänka på att vi faktiskt är 18 utvalda organisationer som får tillhöra denna unika grupp. Det ska vi vara rädda om och förvalta på allra bästa sätt.

Mathias avslutar med att rikta ett stort tack till alla uppdragsgivare, handläggare, medlemmar och funktionärer för ett otroligt gott samarbete. Tillsammans har vi gjort bra ifrån oss och jag är verkligen imponerad av det vi åstadkommit. Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Text: Daisy Balkin Rung

En generaldirektörs stolthet

Christina2Efter beslutet att väcka värnplikten till liv har Rekryteringsmyndigheten kommit i blickfånget igen. Vi stämde träff med generaldirektör Christina Malm i Karlstad, som här berättar om myndigheten och dess roll i samhället.

Det är faktiskt alltid sol i Karlstad. Åtminstone när jag är på besök. Och denna vackra kylslagna måndag är inget undantag. Endast ett kvarter från Klarälven huserar Rekryteringsmyndigheten och fro.se blir väl mottagen. 

- Vi stod så att säga i startgroparna innan regeringen beslöt att återaktivera värnplikten. Från det att beslutet togs i början av mars förra året tills det att mönstringsbeskeden skulle skickas ut var det fyra månader. Under april och maj skickade vi ut ett brev till dryga 90000 ungdomar födda 1999. Där fick de inloggningsuppgifter till det så kallade beredskapsunderlaget, ett webbaserat frågeformulär.  Redan i första veckan i juli 2017 skickades mönstringsbesked till ungefär 6000 ungdomar, byggda på de svar vi fick in, säger Christina Malm. - Det kallar jag för ett riktigt bra arbete. Och jag är så enormt stolt över personalen som verkligen jobbat hårt för att detta skulle kunna ros i hamn.

Text: Daisy Balkin Rung
Bild:  Tommy Andersson

Läs mer...

Sambands- och IT-konferens 2018

janne LI Moment4Ett 60-tal FRO:are får hela landet var i helgen samlade i Hallsberg för den årliga Sambands- och IT-Konferensen. Programmet var både omfattande och varierande. Sommarens bränder, IT-säkerhet samt våra egna radio- och telefonisystem behandlades under den intensiva helgen.

Janne Haldesten från Sectyne, en gång i tiden aktiv som ungdom i FRO, höll ett inspirerade föredrag om om aktuella IT-säkerhetsfrågor och Cyberhot. Utvecklingen på området går fort och det finns många möjligheter fpr FRO att bidra med förstärkningspersonal.  

Bo Edström från MSB berättade om hur MSB hanterade sommarens alla skogsbränder från ett ledningsperspektiv. Han informerade även om de nationella förstärknigsresurser som MSB har och kan ställa till samhällets förfogande.

Diskussionerna kring vår egna IP-telefoni och olika DMR-nät (digtial mobile radio) fångade deltagarnas intresse. Många medlemmar lägger ner mycket tid och kraft på att utveckla näten med nya funktioner och ökad täckning. Konferensen är ett viktigt forum för att stämma av trender och möjlgheter för att näten ska kunna fungera i hela landet.   

Presentationerna från konferensen finns i FRODOK (för inloggade användare)

Nye Rikshemvärnschefen imponeras över FRO:arnas kunskap

rikshvchD2LFör två månader sedan fick hemvärnet ny chef, generalmajor Stefan Sandborg. Vi på fro.se var nyfikna på hans tankar om hemvärnet i allmänhet och de frivilliga försvarsorganisationerna i synnerhet. Under en knapp timme träffar vi honom på hans kontor i centrala Stockholm. Trots ett digert schema, tar han emot med ett stort leende. Han ser ut att trivas i sin nya roll.

-  Det gör jag verkligen. Att få leda hemvärnet ser jag både som ett privilegium och en utmaning och jag är väldigt stolt, säger Stefan Sandborg. - Vi arbetar med att fullfölja Försvarsbeslutet 2015 och det ska vara klart under 2020, alltså om två år. För att klara av det måste vi se till att rekrytera nya soldater men minst lika viktigt är att behålla dem vi har.

Rikshemvärnschefen är väldigt noga med att framhålla att hemvärnet ser olika ut var man befinner sig i Sverige.

- Det är olika förutsättningar var man än är i landet, med lokala plattformar. I Kiruna, på Gotland och i Skåne. De lokala förutsättningarna sätter agendan. Samtidigt så finns vi över hela Sverige, med kunskap och engagemang att lösa våra uppgifter, vilket vi också gör. Det är en stor styrka. Men det är också viktigt att vi inte sätter oss med armarna i kors. Vi måste driva på och hjälpa förbanden med rekrytering, och som jag sa, det krävs olika sätt beroende på var man befinner sig.

Text & bild: Daisy Balkin Rung

Läs mer...

Vård, materielkontroll och kompletterande utbildning

trv104L2Trafikverkets bandvagnsstyrka gjorde insatser vid tre av sommarens skogsbränder. Personal från FRO som ingår i styrkan har nu genomfört vård och materielkontroll på den sambandsutrustning som användes. Samtidigt passade man på att genomföra kompletterande utbildning.

Verksamheten genomfördes vid Trafikverkets bandvagndepå i Borlänge en helg i september. Nu är styrkan redo för kommande utmaningar i vinter och nästa sommar.

FRO rekryterar och utbildar sambandspersonal för samhällets krisberedskap. Våra medlemmar förstärker samband ledningsstöd vid påfrestningar av olika slag. Utöver Trafikverket hjälper vi Svenska Kraftnät, länsstyrelser och kommuner. Vill du också vara med och göra skillnad? Kontakta FRO här!

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök