Frivilliga Radioorganisationen

FRO Skåne Sydväst

Välkommen till FRO Skåne Sydväst

FRO Skåne Sydväst är en av landets sydligaste avdelningar, porten mot kontinenten, med Malmö som huvudort.

Vi erbjuder samband och radiokommunikation till kommuner, andra organisationer bl.a. hästtävlingar och motortävlingar.

Vi utbildar specialister i sambandstjänst till de två hemvärnsbataljoner som verkar i området.

I vår ungdomsverksamhet är ungdomar mellan 15 och 19 år välkomna.

 

bron1

 

FRO är en frivillig försvarsorganisation för Dig som är intresserad av radio- och datakommunikation. Svenska medborgare samt utländska medborgare bosatta i Sverige kan bli medlemmar.

Utan fungerande kommunikation är det svårt att leda en insats eller övning. I FRO finns kunskaper och resurser för att medverka till bra kommunikationer inom Försvarsmakten och inom samhällets krisberedskap.

Föreningsverksamheten är mycket livlig, oftast som regelbundna träffar med avancerad utbildning som ett viktigt inslag. De enskilda förbunden hjälper ofta idrottsklubbar och andra ideella organisationer med sambandsservice vid tävlingar och stora arrangemang. FRO har även bra och eftertraktad ungdomsutbildning, som utvecklar och förbereder ungdomarna för vuxenlivet.

FRO har mångårig erfarenhet i att öva och utbilda för att kunna förstärka med sambandsresurser, där det behövs t ex vid större olyckor, skogsbränder, eftersök mm. FRO har egen materiel och utbildad personal, som är samövade.

Våra uppgifter sammanfattas i vår slogan: ”Radio, tele och data i samhällets tjänst”.

FRO Skåne Sydväst innefattar kommunerna; Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge, Lund, Eslöv, Burlöv, Lomma, Staffanstorp och Kävlinge.

Har du några frågor kan du vända dig direkt till vår Facebooksida eller mejla till FRO Skåne Sydväst.

Läs mer om oss på: fro.se

Reparation av en Drake TR7

Vår fina Drake TR7 ville inte fungera riktigt.front

Det är en fin station och jag ville ge den en chans till. Det är också ett riktigt bra slutsteg till radion.

Så jag och Jens Rick började felsöka. Vi visste ju inte var felet är, om det är i radion TR7, slutsteg L4B eller strömförsörjning PS7.

Så vi började med att kontrollera strömförsörjningen PS7. Efter att ha kollat med schemat och försökt förstå det, så kom vi fram till att man måste bygla i den ena kontakten för att få den att leverera 13volt.
Sagt och gjort vi fixade en bygling, en bit kabel som vi tryckte in i kontakten. PS 7:an startade fint och levererade 13 volt, ok - då var inte felet där.

Vi tänkte att, om det är ström fram till radion, så bör felet ligga i radion TR7.

Vi tog av skalet och kontrollerade säkringen, mycket riktigt, den var gången. Kortslutning någonstans i radion, inte kul.
Om ni någon gång har tagit av skalet på en KV radio så vet ni att där är mycket prylar i den. Klockan började bli mycket så vi fick fortsätta en annan dag.

En annan daggamla konning

Jag hade inget för mig och jag hade grubblat en del på vad det kunde vara för fel på radion. Jag kollade mer på schemat och kollat lite Youtube filmer, allt för att få ett hum om vad som kunde vara fel.

Så jag stack till lokalen.

Det jag kom fram till var, att jag var tvungen att ringa in felet. På on/off-vredet gick det tre strömförsörjningskablar ut till olika delar av radion för att strömförsörja den. En av kablarna går till lågpassfiltert, efter att jag hade kollat schemat så visste jag att där fanns chans att felet låg där. Inkommande 13 volt till lågpassfiltert går först till en punkt där en diod ett relä och en kondensator har en gemensam anslutningspunkt. Nu är det väldigt svårt att komma åt i det området med en lödkolv. 

 

Jag kapade kabeln och mätte om där var kortslutning, det var där. Jag kontrollerade de andra kablarna för att se om kortslutningen var kvar där. Det var den inte. Ok, då måste felet ligga i lågpassfiltet.

Det blev till att kontrollera komponenterna och för att göra det så blev jag tvungen att dela radion. Högpassfilter och lågpassfilter styrs med hjälp av en lång axel som man måste ta bort för att kunna komma åt delarna. Efter att ha fått ta bort en hel del skruvar så kunde jag komma åt delarna som jag ville åt.

Jag började med dioden (lättast att komma åt) den var hel. Sen kollade  jag en transistor som dioden var förbunden med och den var också hel.

 

Sist kontrollerade jag en tantal kondensator,  jag fick lödaden gamla kondensatorn
av den för att kunna mäta den, där var kortslutning i den. TJOHO.  Felet funnet... Hmmm, var hittar jag en tantal kondensator .22 µf kl16 på eftermiddagen. Jag visste att vi har en del komponenter i förrådet så jag tog en titt, efter mycket rotande så hittade jag en ciggarill ask med tantal kondensatorer. Så fram med förstoringsglaset, texten är väldigt liten på en tantal.

 

 

Jag hittade en efter mycket letande i den lilla asken. jag lödade dit den, kontrollerade om kortslutningen var kvar.

Det var den inte så jag skruvade ihop radion, sanningens ögonblick skulle den starta eller skulle säkringen gå?

Den gick igång snyggt och fint. Mer tester senare.

Thorbjörn Karlsson 12309

 

 

 

Inbjudan till SL-Test våren 2021

 

Du är välkommen att vara med även om du inte har amatörradiolicens.

Delta genom att vara med i Husie där FRO Skåne Sydväst kommer att delta och sända från. Anmälan till avdelningen pga bestämmelsena i Husie.

FRO fyller 75 år under 2021
Det firas genom att göra SL-testen i maj lite festligare. Alla som sänder loggar kommer att få ett diplom och vinnaren i respektive klass belönas med en plakett. FRO hoppas på många deltar i testen!

 Är du radioamatör? Delta i SL-testet hemifrån - Lite extra Covid-19 säkert. ;)

SL-Testen är FRO:s egen radiotävling för klubbstationer och sändareamatörer.
Syftet är att entusiasmera trafik till och från SL-stationer.
I år går testen lördagen den 8 maj och lördagen den 13 november.

Testen är indelad i två klasser, CW (telegrafi) och SSB (telefoni).


Lördagen den 8 maj 2021

Tider
CW 1200-1300 UTC
SSB 1315-1415 UTC
Frekvenser
CW 3525-3575, 7010-7040 KHz
SSB 3650-3750, 7060-7130 KHz

 Lördagen den 13 november 2021
Tider
CW 1200-1300 UTC
SSB 1315-1415 UTC
Frekvenser
CW 3525-3575, 7010-7040 KHz
SSB 3650-3750, 7060-7130 KHz

Regler

 Skulle du vilja höra hur det låter men inte vara med? Ratta in rätt frekvens eller utan radio kan du lyssna via en mottagare på nätet tex: http://www.sdxf.se/WP/?page_id=4765  välj Radiotest Syd eller Radiotest Väst

Välkommen till SL-Testen!

 

Ikea hack - från skrivbordlampa till flexibel Dipolantenn

"Ikea hack" betyder att man tar något från Ikea och använder det till något helt annat än vad Ikea avsett. 
 
Om man har en Ikea lampa av modell Espressivo så är den enkel att ändra till en justerbar dipolantenn för 140 - 150 Mhz.Bild1
 
Skruva isär lampan så att alla delar ligger för sig.
Det som ska användas är ytterdelen av lamphållaren med spröten. 
Resten kan sparas till andra projekt, såsom transformatorn 220v till 12 volt AC.
bild2 
Vänd på spröten så att den del som är neråt har M4 skruvar och 3mm gängan uppåt.
 
Löda fast koaxialkabelns jordfläta och mittledare på kabelskor med 4mm hål, så att de sitter ordentligt.
 
Anslut kabelskorna med M4 skruvarna. 
Bild5 
Jag filade upp ett litet hack i plasten lamphållaren för koaxialkabeln, med något mindre diameter än koaxialkabeln, Då kläms kabeln så att den sitter ordentligt när man sen sätter fast alltihop på en valfri skiva, i plast eller trä.
 
För att antennen ska fungera på 150 Mhz så behöver spröten förlängas med ca 10 cm. Det gör jag med en M3 gängad stång.
IMG 20210314 213302
 
 
Hur långa ska då dipolerna vara?
Man kan räkna ut detta med en förenklad formel (285/frekvens) / 4 =längden för halv våglängd.
Detta ger då att varje spröt ska vara ca 43 cm för 165 Mhz samt 48 cm för 147 MHz. Det är bara att justera spröten till rätt längd.
 
Viktigt är att båda spröten får samma längd.
 
Eller så tar man fram sin VNA och mäter in antennen med den till önskad frekvens.
 
Så slutresultatet blir enligt nedan. 
bild7
 
Thorbjörn Karlsson
12309
 
Skulle du ångra dig är det ju bara att återställa allt igen... 

Reparation av Ra200

FRO och SSA har årligen AM-test 1a lördagen i februari respektive augusti. Jag (Thorbjörn Karlsson) och Nicklas Jönsson tänkte att det skulle vara kul att använda en gammal Ra200 då det är en ren am-station. Efter en del letande efter delar och utrustning, kom vi fram till att det får vi nog göra nästa gång.

Det är inte bara en låda som på en modern radio.

 200mc

Lennart Bruhn fick höra våra idéer och han tyckte det lät som en kul grej. Han har en Ra200 och avdelningen har en komplett, så det skulle vara enkelt att felsöka.
Lennart och jag letade reda på dokumentation, en hel del hade vi redan i våra förråd.
 
Vi tog hem varsin radiostation.
Enligt konstens alla regler ska sändarenheten och mottagarenheten bakas i 50 grader i två timmar. 
Efter att ha tagit av ytterhöljet och fuktindikator så åkte delarna in i ugnen (det luktade lite konstigt). När de var färdiggräddade så togs de ut varma och goda, efter att ha fått svalna i några minuter så sattes höljet på igen. Under tiden åkte fuktindikatorerna in i en timme i 100 grader.
 mot200front
 
Vi träffades sedan för att få liv i grejerna. En omformare 102 som jag ställde in för drift med 12v batteri. Lennart hade ett hemmagjort kraftaggregat för drift med 12v, båda fungerade fint.
Jag startade "min" radio och det började brusa, lyckan var fullständig men varade kort efter ca 3 minuter så dog min mottagare. Tusan också inget att göra bort till förrådet och hämta en till som inte var bakad.
 
Den fungerade fint. Jag lärde mig att kalibrera och tona in mottagare och sändare.
 
Lennarts radio fick vi problem med, mottagningen fungerade fint men den sände inte, det fanns ingen bärvåg.
 
Vi började med att kontrollerade glödspänning till alla rör och drivspänning, Vi använde en gammal spänningsprovare som nog togs fram för att reparera och felsöka RA 200 se bild, den fungerade fint.
 
ra200voltmeter 
Alla drivspänningar fanns där men inte glödspänningar och vi hade ingen bärvåg. Manualen säger att det ska vara en utspänning på minst 6v vid frekvens 2,800khz, det hade vi inte,  vi tittade i schemat och kunde följa var där skulle vara glödspänning för att rören skulle fungera. Vi upptäckte snart att en kontaktor SM relä K204 kunde vara boven i dramat, just den kontaktorn satt olämpligt till bakom andra grejor, så vi fick skruva loss en del komponenter för att komma åt. Vi rengjorde kontaktytorna och använde kontaktspray för att det skulle bli så rent som möjligt. Sen fick vi glödspänning till VFO och mikrofonförstärkare rör, de rörens glödspänning ligger i serie så om det första röret inte fungerar så fungerar inte det sista.
Vi test körde radion igen och spänningarna var där, vi hade medhörning i handmikrotelefonen. vi gick vidare i reparations manualen.
 

delar ra200

 
 
Enligt manualen så ska man testa de olika frekvensbanden, vi upptäckte att det två band fungerade men inte de andra två. Tillbaka till schemat, elektrikerns bästa vän, vi kom fram till att det måste vara något i VFO:n, det finns en mikrobrytare S201 som påverkas av sändarens  frekvenområdesvred om inte den slår om så ändras inte oscilatorfrekvensen till 2-2,8 Mhz.
 
ra200schema
 
I manualen så står det att VFO:n inte får öppnas utan ska sändas till verkstad, det står " Trimning av eller ingrepp i de förseglade VFO - enheterna får göras endast vid central verkstad (undantag rörbyte). En felaktig VFO - enhet skall således bytas ut. " Vi kom fram till att de skulle nog få sig ett gott skratt på centrala verkstan om vi sände in VFO - enheten.
Vi bröt plomberingen och delade VFO - enheten, långt nere i den så finner vi den lilla mikrobrytaren, vi kan se den lilla armen som ska påverka brytaren och den rör sig fint. Vi mäter på brytaren om den fungerar som den ska, den verkar ha fastnat,, vi provar att komma åt det lilla stiftet på brytaren och på det viset se om den kan börja fungera. Mycket riktigt den hade bara fastnat, lite kontaktspray så fungerade den igen.
 
mottagare200
 
Vi satte ihop VFO:n igen och testade de olika frekvensområdena den verkade fungera fint i både sändning och mottagning, vi kunde höra varandra bra.

Lennart

 
 
Det var mycket kul att arbeta med Lennart och laga dessa gamla radiostationer. Vi lärde oss väldigt mycket.  Vi kommer att gå igenom de andra mottagarna som vi har, dels för att det är kul att lära sig hur de fungerar, men även att få dem till att fungera och ta tillvara på en del radiohistoria.
 
Thorbjörn Karlsson
12309
SM7YTN
 

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära dig

Sök