Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Det blåser positiva vindar

mathiasDet var i maj i år som Mathias Eriksson blev vald till ordförande för FRO. Vad passar väl bättre så här i juletid än att ta pulsen på honom och höra vad han har för tankar om sitt förtroendeuppdrag.

Gamla Stan i Stockholm är fullt julpyntad och bland gränderna trängs turister sida vid sida. Trots att Mathias Eriksson är från Västerås, räknar han inte sig som turist här. Som styrelseordförande är han frekvent i Stockholm.

- Vi har VU-möten (verkställande utskott) här och så träffar jag ju regelbundet kansliet. En hel del möten med myndigheter som till exempel MSB och Försvarsmakten gör också att jag kommer hit till huvudstaden, säger Mathias Eriksson leende.

Han menar att det är ett stort kliv från att vara aktiv i ett förbund till att vara ordförande i centralstyrelsen.

- Hur man än försöker sätta sig in i hur det är, så kan man inte riktigt förstå hur det är innan man sitter där. Det är oerhört mycket fler uppgifter centralt. Och det kan inte sägas för mycket, jag är enormt stolt och glad över att ha fått detta förtroendeuppdrag.

Under intervjun pratar Mathias mycket om att de positiva vindar som blåser kring de frivilliga försvarsorganisationerna.

- Från alla håll och kanter hör vi hur viktigt det är med de frivilliga försvarsorganisationerna. Från politiker, Försvarsmakten, civila myndigheter, kommuner med flera. Och det går undan. För oss i FRO gäller att visa framfötterna för då kan det gå hur bra som helst och vi kan få mycket mer att göra. Många presumtiva uppdragsgivare hör av sig och är intresserade av samarbeten. Det är verkligen häftigt, säger Mathias.

Hur ser du på FRO de närmaste fem åren?

- Framtiden ser verkligen ljus ut, men det gäller att vi greppar den. Vi gör förändringar och anpassar oss hela tiden efter behovet. FRO kommer få flera mindre uppdrag där vår spetskompetens inom IT och samband efterfrågas, från både Försvarsmakten och olika civila aktörer. Jag hoppas också att förbunden över hela landet får igång en mer fungerande föreningsverksamhet. Man behöver inte nödvändigtvis vistas i en gemensam lokal, utan kan istället vara hemma och lyssna och se på föredrag om IT-säkerhet eller DMR. Möjligheterna är många, det är bara fantasin som sätter gränserna.

Det är en optimistisk idéfylld ordförande med stor entusiasm som sitter mitt emot mig.

- En frivillig försvarsorganisation är något oerhört fint att vara engagerad i. Och vi måste hela tiden tänka på att vi faktiskt är 18 utvalda organisationer som får tillhöra denna unika grupp. Det ska vi vara rädda om och förvalta på allra bästa sätt.

Mathias avslutar med att rikta ett stort tack till alla uppdragsgivare, handläggare, medlemmar och funktionärer för ett otroligt gott samarbete. Tillsammans har vi gjort bra ifrån oss och jag är verkligen imponerad av det vi åstadkommit. Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Text: Daisy Balkin Rung

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök