Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Nye Rikshemvärnschefen imponeras över FRO:arnas kunskap

Stefan Sandborg började arbeta på Rikshemvärnsstaben redan den första januari i år. Det har gett honom en väldigt bra inblick i hemvärnet. I samband med de stora skogsbränderna i somras besökte han bland annat Ljusdal och Särna. Han fick då en uppfattning om det fantastiska arbete som gjordes med allt från brandsläckning, kommunikation och logistik.

- Våra soldater gjorde fantastiska insatser. Totalt, under sommarens alla insatser, bidrog hemvärnet med över 223 000 timmar. Och alla, räddningsledare, Försvarsmakten, ja alla är rörande överens att man ej klarat av dessa insatser utan hemvärnet.

Rikshemvärnschefen har också besökt flera KFÖ:er (Krigsförbandsövningar) och utbildningar på HvSS (Hemvärnets Stridsskola). Där han mött bland annat soldater från FRO.

-  Jag är imponerad över de specialister som finns och den kunskap de innehar. De som exempelvis arbetar med kortvågssystem, de har en bra och gedigen utbildning. Era medlemmar är mycket bra hemvärnssoldater och bidrar verkligen till förbandens förmåga att lösa sin uppgift.

För att behålla de hemvärnssoldater som finns behövs tillgänglighet till bra materiel som ammunition och fordon samt möjlighet till vidareutveckling. Samtidigt är generalmajoren noga med vikten av att varje soldat måste få jobba med det han eller hon är specialiserad på.

- Vi ska givetvis uppmuntra till vidareutveckling, men även se till att varje soldat trivs i verksamheten. Vidare så måste vi, hela tiden, jobba med vår värdegrund.  Både centralt och lokalt. Attityder och kränkningar hör inte hemma hos oss, detta har vi ett stort fokus på och jobbar konstant med.  I hemvärnet ska vi ha ett bra och gott klimat, så att det fina och stora engagemanget fortsätter.

Överväger ni att byta ut Radio180?

- Vi tittar på att ett nytt ledningssystem och ny radio. En eventuell nyanskaffning är inte finansierad i detta försvarsbeslut. Vi arbetar nu för att få in anskaffningen av detta i nästa försvarsbeslut något som i sådana fall skulle kunna innebära att vi kan ha en ny radio på plats kring 2025. Viktigt, för att vi skall lyckas, är att ett eventuellt nytt system och ny radio, är utbildningsbart inom vår tillgängliga avtalstid på 4 – 15 dagar. Men som sagt, vi tittar över detta.

Att hemvärnets roll i Sveriges försvar är viktig råder det inget tvivel om. Hur kan den rollen befästas ännu mer?

- Vi finns över hela landet, lokalt förankrade och ständigt beredda att lösa våra uppgifter snabbt och effektivt och med lång uthållighet. Att hemvärnet löser sina uppgifter är avgörande för Sverige, det gör vi redan idag. Inte minst visar stödet till samhället hur vi uppfyller roll. På den linjen ska vi fortsätta.

Hur ser du på samarbetet mellan hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna?

- Det är något som självklart är jätteviktigt. Vi ska arbeta tillsammans med att bemanna alla befattningar. Men ska det fungera så måste vi skapa förutsättningar så att alla kommer med i laget – tillhörigheten och förbandsandan är oerhört viktigt för att detta ska fungera väl. Att bara kräva att det är de frivilliga försvarsorganisationerna som ska leverera fungerar inte. Vi ska jobba tillsammans och hitta bra och effektiva lösningar när det gäller rekrytering, utbildning och att vi får soldaterna att stanna kvar i sina förband. Det är tillsammans vi löser uppgiften!

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök