Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Sambandsoperatörer till samhällets krisberedskap

civil18LUnder tio intensiva dagar i Höllviken genomförde elva förväntansfulla och mycket intresserade elever sin grundutbildning till att bli civila sambandsoperatörer. På schemat fanns allt från grundläggande signalering till lägestjänst. Två dagar efter avslutad kurs åkte två av eleverna upp till en av de stora skogsbränderna och arbetade som stabsassistenter för Trafikverket. Där fick de praktisera på mycket av det som de hade lärt sig i en skarp insats. Ett gott betyg får utbildningen!

Vid årets kurs lades mer tid än tidigare på både RIB/LUPP och WIS. Ett annat ämne som vi har lagt till igen i kursplanen är expeditionstjänst, ”meddelandets väg” samt offentlighets- och sekretesslagens betydelse. Vi förväntas ju arbeta i någon form av offentlig förvaltning och då är det bra att känna till en del lagstiftning runt detta.

Några dagar in på kursen kom det en ny omgång med elever som skulle gå en kompletteringsutbildning. Där hade vi drygt tjugo elever att utbilda i det civila signalerandets konst. RIB/LUPP, WIS, lägestjänst, kortvågsradio och en del annat stod på deras schema.

Dagen innan den stora systemövningen hade vi en mindre förövning där allt skall vävas samman, att gruppen skall jobba tillsammans, att man har med sig alla papper, pärmar, radiostationer och sist med inte minst att den där jätteviktiga koaxialadaptern kommer med.

På fredagen är det stora systemövningsdagen, alla grupperna skall åka ut till sina grupperingsplatser och där spela olika kommuner så som Vellinge, Staffanstorp och Malmö kommun. En länsstyrelse fanns också med. Nytt för i år var att vi hade elever som kunde spela en rörlig sambandsförstärkningsgrupp som hade länsstyrelsen som uppdragsgivare. De olika övningsplatserna ligger i just Staffanstorp, Malmö och i Falsterbo. Länsstyrelsen finns kvar på kursgården och då blir det lite avstånd att överbrygga och bli lite ”besvärligt" vilket är ett av syftena med denna systemövning. Nästa år kommer vi förhoppningsvis vara på helt andra platser.

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök