Frivilliga Radioorganisationen

Radio, tele och data i samhällets tjänst

Färdig signalist i hemvärnet

sign3 18LPå tisdagens förmiddagspass fick vi praktiskt tillämpa vad vi lärt oss om antenner och deras olika uppsättningssätt. Eftermiddagen ägnades åt PC-Dart med SwALE (för att styra Ra 763). Efter middagsmålet blev vi indelade i tre grupper och utkörda åt olika håll för att få samband på lite längre håll. Min grupp blev utlokaliserar till Klagshamn och en fin sandstrand där, civilisterna såg lite undrande ut när vi började kånka utrustning när de låg och solade och badade. Grupperingsplatsen var dock lång ifrån idealisk ur kortvågssynpunkt men vi lyckades få samband på två av tre nät.

CtrlALE stod på schemat i första blocket på onsdagen, det är snarlikt SwALE för Ra 763 men används för Ra 1951/Ra 1952. Lektionen präglades av en del felsökning men det konstaterades att så kommer det förmodligen se ut när vi kommer ut på våra respektive förband. Efter middagen vankades det volleyboll och instruktörerna stod som klara segrare efter en hård kamp med lag från GU Signalist 1 och GU Signalist 3! (Politiskt korrekt uttalande).

Torsdagen gick i medellång signaleringens tecken, vi delades in i grupper vilka fick en grunduppgift och två adressuppgifter att lösa under dagen. Min grupp fick en trasslig start med samband som inte fungerade (vi lyckades med hjälp av instruktör identifiera trasigt kablar som boven i dramat). Kvällen avrundades med en tipspromenad runt Höllviken vilken de blivande sambandsinstruktörerna hade snickrat ihop, en mycket trevlig och varierande promenad!

Sista riktiga utbildningsdagen stod långdistanssignalering på menyn, vi åkte ut på längre avstånd än på tisdagen, blev spännande. Fredagen avslutades med skolchefens avslutningsmiddag. Nu är vi signalister klara att gå i befattning på våra respektive hemvärnsförband!

Inloggning

Endast för medlemmar

    

Hitta FRO nära Dig

Sök